Контакти

Міжнародні стажування


Враження студентів кафедри фізики металів від стажування в університеті м. Аугсбург

Світ сучасної науки виявився набагато ближчим, ніж нам здавалося на перших курсах навчання на інженерно-фізичному факультеті. Саме протягом навчання в магістратурі нам, – двом магістрантам кафедри фізики металів, – випала можливість стати учасниками міжнародної програми академічної мобільності DAAD (нім. Deutscher Akademischer Austauschdienst) за проектом ім. Леонарда Ейлера 2018 – 2019 в університеті м. Аугсбург (Німеччина).

У рамках цього проекту студентів запрошують безпосередньо до університету в Німеччині аби вони власноруч проводили експерименти та дослідження, працювали в команді аспірантів та молодих вчених під керівництвом досвідченого професора. Ні, тут немає навчання, пар, лекцій, заліків. Цілий місяць перебування в університеті м. Аугсбург на кафедрі експериментальної фізики-4, яку очолює проф. М. Альбрехт, був цілком присвячений науковій роботі за темою магістерського диплому «Формування скирміонів в нанорозмірних плівках Mn-Si» (керівник з української сторони проф. Ю.М. Макогон). Наш проект стосувався магнітних матеріалів нового класу, – скирміонів, – які можуть забезпечити високу щільність запису при збереженні мінімальних розмірів носіїв пам’яті. Але це – теорія, а нашою метою було її перевірити: чи спростувати, чи підтвердити. У нас була можливість працювати на сучасному потужному обладнанні (sputtering machine, SQUID-machine, атомно-силовий мікроскоп тощо).

Звичайно, якість роботи над проектом залежить і від колективу, в якому доводиться працювати. Нам дуже пощастило, адже наукова група на кафедрі експериментальної фізики-4 дуже дружно до нас ставилася. Це – команда професіоналів, тому всі, до кого ми зверталися за порадою чи допомогою, радо пояснювали нам все незрозуміле та відповідали на всі наші питання. Можливість взяти участь у даній програмі стала неоціненним внеском у наш професійний розвиток як інженерів-матеріалознавців та дала можливість отримати неоціненний досвід…

О. Бессмертна

М. Коваленко


Візит до Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf e.V.

В період з 22 по 27 квітня 2019 року на запрошення керівника наукової групи «Intelligent materials and devices» д-ра. Д. Макарова  відбувся візит старшого викладача кафедри фізики металів к.т.н. І.А. Владимирського в науковий центр Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf e.V. (м. Дрезден, Німеччина).

Метою візиту було обговорення перспектив співпраці між кафедрою фізики металів і Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf e.V., подачі спільних наукових проектів до Німецького наукового товариства (DFG), організації наукових стажувань аспірантів.

Досягнуті домовленості відкривають перспективи широкої співпраці за всіма перерахованими напрямами.


Враження студента кафедри фізики металів Романа Педаня від стажування в університеті ім. Отто-фон-Геріке (м. Магдебург, Німеччина)

Відбулось стажування студента 3 курсу кафедри фізики металів Романа Педань у Німеччини в рамках літньої практики за програмою подвійного диплому КПІ ім. І Сікорського і університету ім. Отто-фон-Геріке (м. Магдебург, Німеччина), як студента спільного українсько-німецького факультету. Ось враження Романа від цієї поїздки.

Влітку 2019 р. я мав змогу побувати в одному з провідних навчальних закладів Німеччини на практиці, щоб відкрити для себе нові можливості. Це і є основна ціль практики — обрати напрямок для співпраці за програмою подвійного диплому, познайомитися з науковою спільнотою університету, його правилами та структурою, зважити свої сили і, звичайно ж, поліпшити мовні навички, адже саме добре знання німецької мови відкриває можливість подальшого розвитку. Поїздка залишила теплі враження від спілкування зі студентами та професорами університету, кожен відкрив для себе щось нове і дізнався багато цікавого.


Участь студентів кафедри в конкурсі стартап проектів в м. Франкфурт

25-27 липня 2019 р. у м. Франкфурт (Німеччина) для студентів з України, Німеччини, Тунісу, Єгипту та Марокко в рамках спецпроекту міжнародної студентської організації Enactus за підтримки фонду Finance in Motion проходив конкурс стартап проектів «Innovation Race for Sustainability».

«Innovation Race for Sustainability» – це конкурс стартап проектів, спрямованих на пошук нових шляхів ведення сільськогосподарської діяльності задля підвищення її ефективності. Україну з проектом надкритичної екстракції олії представляла команда FLAZ: студенти 3 курсу кафедри фізики металів Роман Легеза та Ігор Бєсєдін і керівник проекту – доцент кафедри фізики металів к.т.н. Л.Д. Демченко.


Advanced Training Course  кафедри фізики металів в Афінах

14-18 жовтня 2019 р. в м. Афіни (Греція) в рамках проекту програми НАТО “Наука заради миру та безпеки” проходив курс підвищення кваліфікації фізиків-матеріалознавців (Advanced Training Course “Spintronics Radar Detectors”) для студентів, аспірантів і молодих вчених України і Греції.

Коротко про проект та про захід 14-18 жовтня в Афінах.

Проект «Advanced Training Course “Spintronics Radar Detectors”» програми НАТО “Наука заради миру і безпеки” – це курс підвищення кваліфікації, спрямований на підготовку молодих дослідників фізиків-матеріалознавців з найсучасніших мікрохвильових детекторів, заснованих на нано-осциляторах обертового моменту. Такі пристрої (spintronic devices) забезпечують високу чутливість, що робить їх перспективними в якості частотно-регульованих резонансних мікрохвильових детекторів для широкого спектру застосувань у телекомунікаціях, радарах та розумних мережах.

Захід відбувався протягом 5 днів і складався з лекцій та відвідувань науково-дослідних лабораторій (Institute of Nanoscience and Nanotechnology, NCSR “Demokritos“).

Співорганізаторами заходу виступили Institute of Nanoscience and Nanotechnology, NCSR “Demokritos” (Греція) та кафедра фізики металів КПІ ім. Ігоря Сікорського (Україна).

Керівники проекту:

– з боку Греції Prof. Dr. Dimitrios Niarchos, Institute of Nanoscience and Nanotechnology, NCSR “Demokritos”, Dr. Andreas Kaidatzis, Research Associate, Institute of Nanoscience and Nanotechnology, NCSR “Demokritos”, та Dr. Kostantinos Giannakopoulos, Institute of Nanoscience and Nanotechnology, NCSR “Demokritos”;

– з боку України – проф. Сергій Сидоренко, науковий керівник кафедри фізики металів, та д-р Ігор Владимирський, доцент кафедри фізики металів КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Особливістю даного проектує те, що його запропонували, підготували і виграли відповідний грант програми НАТО “Наука заради миру і безпеки” молоді вчені Кафедри фізики металів КПІ.

Разом із відомими в світі вченими Греції (Prof. Dr. Dimitrios Niarchos, Dr. Andreas Kaidatzis, Dr. Kostantinos Giannakopoulos), Німеччини (Dr. Stefan Facsko), Угорщини (Dr. Gábor Katona), Франції (Dr. André Thiaville, Dr. Denys Makarov), України в міжнародному заході взяла участь і делегація співорганізаторів – кафедри фізики металів КПІ ім. Ігоря Сікорського, яку очолив доцент кафедри фізики металів І.А. Владимирський (член оргкомітету заходу). В складі делегації та в якості слухачів курсу взяли участь старші викладачі С.І. Конорев та А.П. Бурмак, аспіранти А.К. Орлов, А. Гафаров і П. Макушко, студентки Трубчанінова Д., Невесела Д., Мамчур Я. Проф. С.І. Сидоренко представив доповіді: “Activities of the Metals Physics Department of Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute” та “Role of outer surface processes on diffusion phase formation in a volume of nanothin metals films”, доц. І.А. Владимирський – “Novel highly anisotropic magnetic thin films for spintronic application“.


В рамках наукової співпраці з японським дослідницьким синхротронним центром RIKEN SPring-8 Center в листопаді 2019 року відбувся робочий візит аспіранта кафедри фізики металів І.О. Круглова до міста Токіо

Також було відвідано Національний Музей Сучасної Науки та Інновацій – Miraikan.


Візит до Пекінського університету науки і технологій

У грудні 2019 року проф. С.І. Сидоренко і доц. І.А. Владимирський у складі делегації інженерно-фізичного факультету відвідали Пекінський університет науки і технологій з метою проведення перемовин щодо відкриття спільних міжуніверситетських лабораторій.